Välineet takamaastoihin

Välineet takamaastoihin


Luonnonvaraisilla rinteillä kulkevat tarvitsevat mukaansa muutakin kuin pelkät sukset tai lumilaudan. Listaamme alle muutamia välineitä, joilla takamaastoihin suuntautuvista retkistä tulee mukavampia ja turvallisempia.

 

Reppu on takamaastoissa liikkuvan paras ystävä ja sen valintaan kannattaakin panostaa jonkin verran aikaa. Hyvä reppu istuu hyvin selkään ja sieltä löytyy tarvittava tila kaikille välineille. 


Tutkimustietoon perustuen suosittelemme airbag-reppua, joka toimii tarvittaessa myös henkilökohtaisena pelastusvälineenä. Airbag-reppuja on erityyppisiä, mutta niiden toimintaperiaate on sama: Repusta tuleva ilmatyyny lisää lumivyöryyn joutuneen tilavuutta, jonka tarkoituksena on pitää henkilö vyöryn pinnalla. Airbag-reppu ei kuitenkaan ole ihmeiden tekijä, se ainoastaan pienentää mahdollisuutta hautautua lumeen. Tilastojen mukaan kriittisen hautaumisen riski on 47% henkilöille, joilla ei ole airbagia ja 20% niille joilla on airbag. 


Repun pääasiallinen tarkoitus on pitää säilössä mukana olevat tavarat. Oli sitten menossa lähelle tai kauas, repun pakkaaminen kannattaa tehdä ajan kanssa, jotta kaikki tavarat tulee otettua mukaan. 


Lumivyörymaastossa liikuttaessa ainakin seuraavat tavarat tulisi olla mukana:

 

  1.   Lapio
  2.   Sondi
  3.   Bivy-pussi tai muu hätäsuoja
  4.   EA-välineet
  5.   Puhelin (puhelinta ei tule säilyttää piipparin välittömässä läheisyydessä)
  6.   Navigointivälineet: Kompassi, kartta, GPS
  7.   Kevyt untuvatakki/vastaava, varahanskat, pipo sekä mahdollisesti ylimääräinen aluspaita
  8.   Energiaa: Ruokaa, suklaata, energiapatukoita tai mitä tahansa muuta, josta saa tarvittaessa lisäenergiaa. 
  9.   Juotavaa, sellaisessa pullossa, jossa neste ei jäädy
  10.   Otsalamppu
  11.   Korjaussarja: Multitool, ohutta rautalankaa, teippiä, muutama ruuvi. Jos siteet pettävät, eikä korjausta ole saatavissa, saattaa päivästä tulla yllättävän pitkä
  12.   Kiipeämiseen tai jäätiköllä liikkumiseen tarvittavia tavaroita, kohteesta riippuen. 


Välineistä huolehtiminen


Sukset tai lauta ovat kehosi jatke. Jos kantit ovat ruosteessa, niin on laskukin. Opettele huoltamaan välineesi tai käytä ammattilaisten apua. 


Tarkista välineesi etukäteen, jolloin voit olla varma, että ne toimivat odotetusti. Varmista piipparin pattereiden varaustaso ennen lähtöä. Laite syö virtaa erityisesti silloin, kun sitä käytetään hakemiseen. Pidä huoli, että varaustaso on sellainen, että patterit varmasti riittävät. 


Lataa myös muut elektroniset välineet ja hanki puhelimeesi  varavirtalähde. Puhelimeen suosittelemme Suomessa asennettavaksi 112-sovelluksen, jonka avulla hätäkeskus voi paikallistaa soittajan tarvittaessa.